Korte lijnen, professionele organisatie

Nederland helpt Oekraïne
Vluchtelingen bij de Pools-Oekraïense grens. (foto Deposit Photos)

Snelle actie met concreet resultaat

Na het zien van alle ellende door de oorlog in Oekraïne ontstond op een woensdagavond het idee om vluchtelingen op e halen in Polen. Binnen twee dagen was het vervoer geregeld, waren er chauffeurs en andere vrijwilligers en kon het eerste transport vertrekken richting Warschau. Daar leverden we de meegenomen hulpgoederen af waarna het konvooi van drie bussen en een camper met 21 vluchtelingen weer richting Nederland vertrok.

Eerste vluchtelingen ondergebracht

Alle 21 vluchtelingen werden ondergebracht bij gastgezinnen. Daarna gingen we direct aan de slag om een tweede konvooi te organiseren. Onze contactpersonen in Polen gaven het overduidelijk aan: de nood is hoog. Daarom lieten we er geen gras over groeien en op dit moment (12 maart 2022) zijn de voorbereidingen voor een tweede transport in volle gang. Talrijke bedrijven en particulieren leverden een bijdrage aan het slagen van dit eerste transport.

Nederland helpt Oekraïne

Zo zijn we herkenbaar voor de mensen die we ophalen. (eigen foto)

Nederland helpt Oekraïne
Afleveren van de hulpgoederen in Warschau. (eigen foto)
Nederland helpt Oekraïne
De vrijwilligers kort voor vertrek uit Almere. (eigen foto)
Nederland helpt Oekraïne

Gevolgen inslag Russische raket. (foto Deposit Photos)

Snel vervolg

Na het succesvolle eerste konvooi zijn we direct aan de slag gegaan om een tweede voor te bereiden. Met twee touringcars en twee busjes zijn we vervolgens op 15 maart naar Warschau gereden om daar bij het Expocentre Oekraïne vluchtelingen op te halen. Ook reed er een touringcar naar de grens tussen Polen en Oekraïne.

Een deel van de passagiers hebben we ondergebracht bij gastgezinnen verspreid over Nederland. Een ander deel is doorgebracht naar Brussel en opgevangen door het lokale Croix Rouge. Ook bij het opvangcentrum in Maastricht stopte een bus.

Op 22 maart vertrokken er weer twee personenbusjes om Oekraïense vluchtelingen op te halen in Warschau. Daarna volgden diverse konvooien. Ook brachten we bijvoorbeeld mensen met ernstige medische problemen onder in Nederland.

Afgelopen maanden hebben we enkele honderden vluchtelingen vanuit Polen naar Nederland gebracht en donderdak voor hen gevonden bij gastgezinnen of andere opvanglocaties.