Laatste nieuws

rond de opvang van Oekraïense vluchtelingen

Nieuws rond de opvang van vluchtelingen

Op deze pagina publiceren we in korte berichten het laatste nieuws rond de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Sommige berichten kunnen achterhaald zijn doordat de situatie zowel in Oekraïne als in Nederland snel verandert.

Speciaal vervoer voor een hemofiliepatiënt

Eind april kregen we het verzoek om een kleine groep Oekraïense vluchtelingen op te halen in Warschau. Onder hen een hemofiliepatiënt die speciale medische zorg nodig heeft. Dankzij de hulp van Medipoint in Almere konden we voor hem een rolstoel regelen.

Gastgezinnen en hotels

Met twee personenbusjes brachten we samen met hem een kleine groep naar Nederland waar ze onderdak vonden bij gastgezinnen en tijdelijk in hotels in Almere.

Touringcar uit Warschau

Ook vingen we afgelopen week een touringcar op met een groep vluchtelingen die eerder tijdelijk onderdak hadden gevonden in Warschau.

Opvang in de Jaarbeurs

Zij werden ontvangen in het opvangcentrum in de Jaarbeurs in Utrecht. Na een ontbijt en de noodzakelijke administratieve handelingen werden zij overgebracht naar locaties waar zij in ieder geval de komende maanden kunnen verblijven.

Meer dan zeventig vluchtelingen van Warschau naar Utrecht

Kunnen jullie ruim zeventig vluchtelingen opvangen? Die vraag krijgen we van onze contactpersonen bij de Siennakerk in Warschau. Leden van deze en andere Poolse kerkgemeenschappen hadden geld ingezameld om een touringcar te huren voor het vervoer naar Nederland.

Opvangcentrum Utrecht

Die vraag overvalt ons. Naarstig gaan we op zoek naar een oplossing. Op korte termijn opvang verzorgen bij gastgezinnen is niet te realiseren. Contact met het opvangcentrum in de Jaarbeurs in Utrecht biedt een mogelijkheid. Daar zijn de mensen meer dan welkom.

Warm welkom

In de vroege morgen van donderdag 21 april 2022 komt de Poolse bus aan bij de Jaarbeurs. Alle passagiers krijgen een warm welkom, er staat een ontbijt klaar, medische zorg is aanwezig en er zijn simkaarten voor de mobiele telefoons beschikbaar.

Ook zijn er tolken en verschillende vrijwilligers zorgen ervoor dat het de mensen aan niets ontbreekt. Hoewel er voor noodgevallen tientallen veldbedden klaar staan, is het de bedoeling dat de mensen al op de dag van aankomst na registratie worden overgebracht naar locaties waar ze in ieder geval een half jaar kunnen blijven.

Succesvolle inzamelingsacties in Sneek en IJsbrechtum

Op de Zwetteschool in Sneek en de Epemaskoalle in IJsbrechtum kwamen de kinderen de afgelopen weken in actie om geld in te zamelen voor de hulp aan Oekraïense vluchtelingen.

Kinderen lieten zich betalen voor de kilometers die zij tijdens de sponsorloop aflegden, er werden spullen verkocht en lege flessen ingezameld. Dagenlang gonsde het, naast het gewone schoolwerk, van de activiteiten.

En het grasveld vol lege flessen? Dat is keurig opgeruimd en het statiegeld kwam bovenop de opbrengst van de andere activiteiten.

Het resultaat mag er zijn. De leerlingen van de Zwetteschool haalden bijna 12.000 euro op en de Epemaskoalle kwam er ongeveer 4.000 euro binnen.

Het ingezamelde geld komt ten goede van de Stichting Nederland helpt Oekraïne.

Speech van president Volodymyr Zelensky in de Tweede Kamer

“Ik droom van de dag na het einde van de Russische agressie, dat Oekraïense vluchtelingen jullie kunnen bedanken, om terug te keren naar het herbouwde Oekraïne.”

Indrukwekkende speech van de Oekraïense president in de Tweede Kamer. Na afloop kreeg hij een staande ovatie van de kamerleden. In zijn toespraak op 31 maa 2022 verwees hij naar gebeurtenissen als de Tachtigjarige Oorlog en het bombardement op Rotterdam. Ook vroeg hij Nederland om meer steun.

Gastvrije opvang in Lelystad

Galyna Loginova Solovei, een Oekraïense vluchteling, verblijft me haar kinderen bij een gastgezin in Lelystad. In deze TV-documentaire vertelt zij hoe het haar vergaat.

Miljoenen mensen zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld in Oekraïne.

Hoe vind je, op duizenden kilometers van de plaats waar je je veilig waande, een nieuw thuis?

Zeven humanitaire corridors geopend

Vandaag gaan in Oekraïn weer zeven humanitaire corridors open waarmee burgers weg kunnen uit de frontlinies of waarmee hulpgoederen kunnen worden aangevoerd, zegt vicepremier Irina Veresjtsjoek. 

Vanuit Marioepol opent een corridor naar Zaporizja en vanuit de omgeving van Kiev zijn drie corridors open naar andere plaatsen in Oekraïne. Ook worden vanuit Charkov via corridors hulpgoederen gebracht naar drie steden in de buurt.

Gisteren maakte Veresjtsjoek bekend dat sinds het begin van de Russische invasie 190.000 mensen zijn geëvacueerd uit oorlogsgebied.

Bron: NOS (20 maart 2022)

Taalcursus voor zelfstudie

Nederlands voor Oekraïners is geschikt voor zelfstudie of met een taalmaatje, maar ook te gebruiken in groepen. Ook gechikt voor kinderen vanaf middelbare schoolleeftijd. Alle instructies zijn vertaald in het Oekraïens. De liedjes en geluidsbestanden die bij deze cursus gebruikt worden, kunnen gratis worden gedownload.

Eenvoudige oefeningen

Deze cursus bevat geen lastige grammaticale uitleg. De taalregels worden door middel van eenvoudige oefeningen getoond en stap voor stap aangeboden. In het boek is een volledige woordenlijst opgenomen van alle gebruikte Nederlandse woorden in dit boek.

Aantrekkelijke korting

Winkelprijs: €39,95. VanDorp Uitgevers stelt, zolang de oorlog in Oekraïne duurt, deze uitgave op haar eigen site nu met 25% korting ter beschikking. Geen verzendkosten.

(22 maart 2022)

Handleiding opvang Oekraïense vluchtelingen

Mensen die van Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht krijgen mogelijk leefgeld van de overheid. Ook is er een handleiding in de maak voor mensen die vluchtelingen in huis nemen, meldt De Telegraaf. De handleiding moet een einde maken aan de vragen die bij veel huishoudens leven.

De aanwas van nieuwe vluchtelingen was groot het afgelopen weekend. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid werden zondag ruim 6200 Oekraïners in ons land opgevangen, 3000 meer dan vrijdag.

Bron: NOS (16 maart 2022)

Stroom vluchtelingen houdt aan

Het aantal mensen dat Oekraïne is ontvlucht na de invasie door Rusland is opgelopen tot bijna 2,7 miljoen. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft dat bekendgemaakt. Daarmee is het de grootste vluchtelingencrisis van deze eeuw, meldt The Guardian.

In de afgelopen 24 uur zijn 100.000 mensen het land ontvlucht. Eerder maakte de VN bekend dat er ook in Oekraïne zelf ongeveer 2 miljoen mensen ontheemd zijn.

De meeste mensen die Oekraïne hebben verlaten, hebben hun heil gezocht in buurland Polen. Dat zijn er volgens de VN zeker 1,65 miljoen. De tweede grootste stad van het land, Krakau, heeft volgens de Britse krant The Guardian grote moeite om de crisis het hoofd te bieden.

Update: volgen de meest recente cijfers zijn er nu (vrijdag 18 maart 2022) ruim 8000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland.

Bron: NOS (16 maart 2022)

Website voor Oekraïense vluchtelingen

Samen met Oekraïense vluchtelingen hebben Vluchtelingenwerk Nederland en het bedrijf SparkOptimus de site Refugeehelp.nl opgezet, in de hoop mensen zo snel mogelijk wegwijs te maken in Nederland.

Oekraïense vluchtelingen die meer willen weten over werken in Nederland kunnen daarover op de site ook informatie vinden. Vanaf 1 april kunnen zij zonder werkvergunning aan de slag. Op de site staan tips om werkgevers te vinden.

Meer informatie: www.refugeehelp.com

Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen in gastgezinnen krijgen 135 euro per week. De regeling geldt in eerste instantie voor drie maanden.

De 135 euro is bestemd voor het eerste gezinslid en daarna wordt het bedrag afgebouwd. Het geld is bedoeld om een bijdrage te leveren aan de kosten die het gastgezin maakt. Vluchtelingen en gastgezinnen moeten daar zelf afspraken over maken. Oekraïners die in de gemeentelijke opvang verblijven, krijgen 60 euro leefgeld.

Bron: diverse nieuwsmedia.

Vluchtelingen wachten in Lviv op vervoer naar Polen. (foto's Deposit Photos)