pexels-photo-11844458.jpeg

In Oekraïne is gebrek aan alles

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft de Stichting Nederland helpt Oekraïne vele honderden Oekraïense vluchtelingen naar Nederland gebracht. Hier hebben ze een veilig onderkomen gevonden bij gastgezinnen of op andere locaties.

Dit konden we doen dankzij de inzet van vrijwilligers en de bijdragen, in allerlei vormen, van particulieren, bedrijven en instellingen. Ook scholen, zoals de Epema school in Ysbrechtum en de Zwette in Sneek, hebben geld ingezameld zodat we ons werk konden voortzetten en zelfs uitbreiden.

Afgelopen maanden leek de oorlog in Oekraïne zich vooral te concentreren op het oostelijk deel van het land. Daarom maakten we al plannen voor hulp bij wederopbouw van een school in een van de ‘veilige’ gebieden.

Gebrek aan alles

Helaas duurt de strijd in alle hevigheid voort en heeft het oorlogsgeweld zich uitgebreid. Dagelijks bereiken ons berichten over Russische raketaanvallen op energievoorzieningen en infrastructuur. Miljoenen mensen hebben gebrek aan eten, warme kleding, schoon water, elektriciteit en verwarming. Voor hen waen het geen warme en sfeervolle feestdagen.

Door die toename van de oorlogshandelingen moesten we onze plannen bijstellen.
Nu er in Oekraïne in toenemende mate aan alles gebrek is, zetten we ons in om hulpgoederen te kopen of in te zamelen en die naar het getroffen land te transporteren. Daarbij werken we samen met contactpersonen in Polen en in de Oekraïne zodat we zeker weten dat de hulp daadwerkelijk op de juiste plaats terecht komt.

Zo is er inmiddels, dankzij de medewerking en support van NOMAD (een bedrijf dat is gespecialiseerd in outdoor uitrusting) een omvangrijke hoeveelheid winterkleding en warme slaapzakken onderweg naar de Oekraine. Ook zijn in het weekend van 17 december 2022 twee medewerkers van de Stichting naar Warschau gereden met een auto vol (medische) hulpgoederen, laptops, thermisch ondergoed en nog veel meer.

Deze auto en de lading zijn overgedragen aan onze Oekraïense contactpersoon, pastoor Leonid, die daarmee de bevolking van Olevsk kan ondersteunen.
De auto zal worden gebruikt om hulpgoederen vanuit Warschau naar dit dorp, dat op korte afstand ligt van de grens met Wit-Rusland, te vervoeren.

Strenge winter

Komende tijd zetten we ons in om nog meer hulpgoederen naar Oekraïne te laten vervoeren. In welke vorm en samenstelling laten we afhangen van de dingen die pastoor Leonid aan ons doorgeeft. Naast de feitelijke hulp wordt dit ook ervaren als steun en daarmee als een lichtpuntje. Bijzonder is dat veel Oekraïeners niet of nauwelijks kunnen geloven dat er 2000 kilometer verderop mensen zijn die onbaatzuchtig willen helpen. Tegelijk is de dankbaarheid daarvoor intens.

Naast de auto hebben wij er ook voor gezorgd dat er twee generatoren zijn getransporteerd zodat de kerk in ieder geval een plek wordt waar mensen wat warmte kunnen vinden. Kortom: we richten ons nu vooral op materiaal en voorzieningen die de burgers kunnen helpen de barre wintermaanden door te komen.

Afgelopen jaar zijn er indrukwekkende inzamelingsacties gehouden en donaties gedaan. Dat geld is nu gebruikt om een betrouwbare man (en diens familie) in staat te stellen om anderen te helpen met kleding, laptops, een auto, medische spullen en meer.

Helaas duurt de oorlog voort en wordt de situatie in de getroffen gebieden steeds nijpender. Hulp blijft daarom nodig. ‘Nederland helpt Oekraïne’ gaat door!

Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.