Veelgestelde vragen

Deze lijst zal regelmatig worden bijgewerkt.

Wat wordt er van mij verwacht als ik onderdak bied?

Een warme en veilige plek waar de vluchtelingen zich thuis voelen. Biedt ze een helpende hand bij het vinden van hun weg in Nederland, bijvoorbeeld bij het aanmelden bij de gemeente, medische zorg en school voor de kinderen.


Heeft de opvang van vluchtelingen financiële consequenties voor mij?

Voorzover nu bekend (13 maart 2022) hebben onder andere de gemeente Amsterdam en Zoetermeer hier afspraken over gemaakt. Voor de gastgezinnen heeft opvang geen financiële gevolgen.

Op dit moment vindt er op diverse niveaus overleg plaats. Zodra we meer informatie hebben, wordt dat hier bekend gemaakt.

Bedenk dat veel vluchtelingen niet meer hebben dan de spullen die zijn tijdens hun reis mee konden nemen. Ook het opnemen van geld is vaak niet meer mogelijk.

Welke voorzieningen kunnen vluchtelingen aanvragen?

  • Een uitkering om te voorzien in levensonderhoud.

  • Vergoeding medische kosten (zorgverzekering).

  • Binnenkort kunnen zij dit aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (update volgt)

Gastgezinnen kunnen de vluchtelingen helpen bij het aanvragen van deze uitkeringen en verzekeringen.

Hoe communiceer ik met mijn gasten?

Voor smartphones kunt u verschillende vertaalapps downloaden, zoals Google Translate. Zet de telefoon op de speaker en u hebt een digitale tolk op afstand. We weken nu aan een lijst van mensen die Oekraïens en/of Russisch speken.

Waar kunnen Oekraïners zich melden?

Oekraïners die in Nederland aankomen, kunnen zich melden bij de gemeente waar ze verblijven.

Mogen Oekraïeners hier werken?

De Europese Unie heeft op 3 maart 2022 een regeling in werking gesteld die er voor zorgt dat vluchtelingen uit Oekraine hier mogen werken. Ze krijgen een verblijfsstatus van een jaar die met twee jaar verlengd kan worden.

Kan ik ook zelf gezinnen op halen in bijvoorbeeld Polen?

We raden ten sterkste af om op eigen gelegenheid naar Polen te rijden. Gelet op de chaotische toestanden aan de Oekraïense grens en in Warschau is het zinloos om zonder voorafgaand overleg met lokale contactpersonen op pad te gaan.

Ook zijn er mensenhandelaren en andere criminele figuren actief. Daarom controleren de Poolse en Duitse autoriteiten nauwgezet de betrouwbaarheid van de hulpverleners en de konvooien.

Ik kan geen vluchtelingen opvangen, maar ik wil graag helpen. Hoe?

  • Beschikt u over een rijbewijs dan kunt u zich aanmelden als chauffeur.

  • Hebt u transport beschikbaar, laat het ons weten.

  • Wilt u geld doneren? Dat kan. Klik op onderstaande knop. U wordt doorgestuurd naar de pagina waarmee we geld inzamelen.

Hoe weet ik dat mijn geld goed wordt besteed?

De financiën worden beheerd door de stichting 'Nederland helpt Oekraïne' i.o. in Almere. Wij werken uitsluitend met vrijwilligers. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor de kosten van het transport (brandstof en tol) en voor de verzorging van de vluchtelingen tijdens de reis.

Besloten Facebookgoep

Gastgezinnen, chauffeurs, begeleiders en andere vrijwilligers die actief zijn binnen 'Nederland helpt Oekraïne' kunnen lid worden van onze besloten Facebookgroep. Daar kunnen ze ervaringen delen, informatie uitwisselen, vragen stellen en antwoorden vinden.