Veel gestelde vragen

Wat wordt er van mij verwacht als ik onderdak bied aan Oekraïense vluchtelingen?

Een warme en veilige plek waar de vluchtelingen zich thuis voelen. Biedt ze een helpende hand bij het vinden van hun weg in Nederland, bijvoorbeeld bij het aanmelden bij de gemeente, medische zorg en school voor de kinderen.

Heeft de opvang van Oekraïense vluchtelingen financiële consequenties voor mij?

Voorzover nu bekend (13 maart 2022) hebben onder andere de gemeente Amsterdam en Zoetermeer hier afspraken over gemaakt. Voor de gastgezinnen heeft opvang geen financiële gevolgen.

Op dit moment vindt er op diverse niveaus overleg plaats. Zodra we meer informatie hebben, wordt dat hier bekend gemaakt.

Bedenk dat veel vluchtelingen niet meer hebben dan de spullen die zijn tijdens hun reis mee konden nemen. Ook het opnemen van geld is vaak niet meer mogelijk.

Welke voorzieningen kunnen Oekraïense vluchtelingen aanvragen?

Hoe communiceer ik met mijn Oekraïense gasten? 

Voor smartphones kunt u verschillende vertaalapps downloaden, zoals Google Translate. Zet de telefoon op de speaker en u hebt een digitale tolk op afstand. We weken nu aan een lijst van mensen die Oekraïens en/of Russisch speken.

Waar kunnen Oekraïense vluchtelingen zich melden?

Oekraïners die in Nederland aankomen, kunnen zich melden bij de gemeente waar ze verblijven.

Mogen Oekraïeners in Nederland werken?

De Europese Unie heeft op 3 maart 2022 een regeling in werking gesteld die er voor zorgt dat vluchtelingen uit Oekraine hier mogen werken. Ze krijgen een verblijfsstatus van een jaar die met twee jaar verlengd kan worden.

Kan ik ook zelf Oekraïense vluchtelingen ophalen in bijvoorbeeld Polen?

We raden ten sterkste af om op eigen gelegenheid naar Polen te rijden. Gelet op de chaotische toestanden aan de Oekraïense grens en in Warschau is het zinloos om zonder voorafgaand overleg met lokale contactpersonen op pad te gaan. 

Ook zijn er mensenhandelaren en andere criminele figuren actief. Daarom controleren de Poolse en Duitse autoriteiten nauwgezet de betrouwbaarheid van de hulpverleners en de konvooien.

Ik kan geen vluchtelingen opvangen, maar ik wil graag helpen. Hoe?

Hoe weet ik dat mijn donatie aan de stichting goed wordt besteed?

De financiën worden beheerd door de stichting ‘Nederland helpt Oekraïne’ in Almere. Wij werken uitsluitend met vrijwilligers. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor de kosten van het transport (huur, brandstof en tol), voor de verzorging van de vluchtelingen tijdens de reis, voor de aanschaf van hulpgoederen en voor het vervoer daarna.

Besloten Facebookgoep