Tips voor gastgezinnen

Oekraïense cultuur en achtergronden

Geef geen gele bloemen en zorg dat het een oneven aantal is

Klik op het pijltje hier rechtsboven voor meer informatie over de Oekraïense gewoonten.

 • Informele en directe communicatie worden in Oekraïne gewaardeerd, maar bouw eerst een persoonlijke relatie op.

 • Oekraïners zijn trots op hun land en waarderen complimenten of vragen over hun stad of land. Vermijd gevoelige onderwerpen als politiek of religie.

 • Geef geen dure, al te opzichtige geschenken. Vooral de typisch Hollandse souvenirs zijn geliefd. Is het een bos bloemen, let er dan op dat het geen even aantal is en dat het geen gele bloemen zijn.

 • Russisch is sinds 1996 geen officiële taal meer in Oekraïne en het gebruik ervan kan gevoelig liggen. Let daarom ook op de spellingswijze van stadsnamen. Zo is het beter om de naam van de hoofdstad te spellen als 'Kyiv' en de Nederlandse schrijfwijze, een vertaling van de Russische spelling, te vermijden.

 • Het is gebruikelijk is om iets vaker te vragen. Bij de eerste vraag zal een Oekraïner: “Nee, dankjewel”, zeggen. Herhaal de vraag. Het is niet opdringerig om meerdere keren te vragen of iemand thee wil of iets wil eten.

 • In Oekraïne doet iedereen meteen z’n schoenen uit als ze een huis binnenkomen.

 • Oekraïners houden van een stevig ontbijt. Alle maaltijden zijn warm. Sommigen eten bijvoorbeeld soep in de ochtend. Vrouwen staan soms de hele dag in de keuken om eten te bereiden of ze koken voor meerdere dagen.

 • Door te helpen in het huishouden of andere klusjes te doen willen Oekraïners graag hun waardering voor de geboden gastvrijheid tonen. Geef ze die ruimte.

 • In de opvoeding van Oekraïners zijn vaak nog invloeden uit Sovjet-tijd terug te vinden. Zo zullen ze misschien minder glimlachen of soms chagrijnig of boos kunnen kijken. Bedenk echter dat Oekraïners vriendelijke mensen zijn.

 • Afval scheiden kennen ze nauwelijks in Oekraïne. Flessen bewaren en ze in de supermarkt inleveren voor statiegeld, is in Oekraïne onbekend, daar gooien ze het glaswerk gewoon weg.

 • In Oekraïne zijn water, gas en elektriciteit niet zo duur als in Nederland. Probeer je gasten uit te leggen hoe we hier met de elektriciteit en het water omgaan.

 • Het openbaar vervoer in Oekraïne werkt nog met kaartjes die gekocht worden met cash. Van een strippenkaart hebben ze nog nooit gehoord.

Tips voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen

Pas op met onze Hollandse directheid

Klik op het pijltje hier rechtsboven voor meer adviezen.

Bij het opnemen van vluchtelingen in huis komt behoorlijk wat kijken. De tien belangrijkste aandachtspunten hebben we op een rij gezet.


 1. Maak alles bespreekbaar en voorkom misverstanden of irritatie. Pas op met onze Hollandse directheid. Die wordt in andere culturen vaak als ongepast ervaren.

 2. Zorg met een kring van vrienden, buren en familie voor huisvesting en begeleiding. Bedenk dat de opvang niet voor een paar dagen is en volstrekt onduidelijk is hoelang het gaat duren.

 3. Privacy, zoals een eigen kamer of een andere ruimte voor je gast(en) om zich terug te trekken, is ook voor het gastgezin belangrijk.

 4. Wees niet verbaasd dat je gast veel op zijn/haar telefoon kijkt want dat is de enige manier om het nieuws uit Oekraïne te volgen en te houden met familie en vrienden.

 5. Maak praktische afspraken over eten (wel of niet samen), gebruik van de wasmachine of droger en de sanitaire voorzieningen,

 6. Realiseer je dat je gasten vermoeid, boos, teleurgesteld, verdrietig en angstig zijn.

 7. Wees alert op tekenen van stress en overspannenheid. Schakel tijdig professionele hulp in.

 8. Probeer voor de kinderen een dagprogramma te organiseren zoal thuisonderwijs, sport en ontspanning.

 9. Betrek je gasten bij de dagelijkse activiteiten, zoals koken, het huis schoonmaken, boodschappen doen of de hond uitlaten. Je gasten zullen graag iets terug te willen doen voor de geboden gastvrijheid.

 10. Lukt het logeren niet meer, neem dan contact op met de gemeente en zoek samen naar een oplossing.